Blogartikelen

blog300Het universum waarin wij leven is gebaseerd op onderlinge afhankelijkheid. In de Zhuang Zi (ongeveer 270 v.Christus) staat het volgende korte verhaal:

De Watergeest vroeg eens aan de Schaduw: 'Net ging je vooruit, en nu ben je weer gestopt. Zo zit je, en zo sta je weer op! Waarom ga je niet wat meer doelbewust te werk?'

Afhankelijk

De Schaduw antwoordde: 'Is het niet dat ik zo ben omdat ik van iets anders afhankelijk ben? En dat waarvan ik afhankelijk ben, is dat op zijn beurt ook niet afhankelijk van iets anders, dat het zo laat is als het is? Is mijn afhankelijkheid soms anders dan die van de slang van zijn schubben en die van de krekel van zijn vleugels? Hoe kan ik erachter komen waarom ik zo ben? En hoe kan ik erachter komen waarom ik niet anders ben?'
Een mooie metafoor voor onze onderlinge afhankelijkheid, die berust op wederkerigheid (en die voor het eerst werd genoemd in de Lankavatara Soetra):

wij zijn als golven in de oceaan – het lijkt apart, maar uiteindelijk vormen wij met elkaar deze oceaan.
De gemakkelijkste manier om te ontvangen waar je naar op zoek bent, is anderen helpen te ontvangen waar zij naar op zoek zijn. Dat is de essentie van wederkerigheid. En dus ook een essentieel kenmerk van circulair denken en handelen. 

Wilt u reageren op deze blog: doe dat dan hieronder